Nyilatkozat az Európa jövőjével foglalkozó konferenciáról: Az EGSZB elkötelezett amellett, hogy aktívan hozzájáruljon a konferencia sikeréhez

Christa Schweng, az EGSZB elnökének nyilatkozata

Christa Schweng, az EGSZB elnöke

Christa Schweng, az EGSZB elnöke

Üdvözlöm az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács közös nyilatkozatának mai aláírását, amely kijelölte az Európa jövőjéről szóló konferenciát. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság alig várja, hogy megfigyelőként meghívva aktívan hozzájáruljon a vitához.

Örülök, hogy a szervezett civil társadalom fontos szerepe és részvétele a konferencián megerősítést nyert. Az EGSZB készen áll arra, hogy – szorosan együttműködve több száz olyan szervezettel, amelyet tagjaink képviselnek – meghatározó és értékes hozzájárulást tegyen a konferencia sikeréhez. Készen állunk az alulról felfelé építkező szakértelem bevonására, hogy az EU munkáját egy új, meggyőző narratíva kidolgozásával gazdagítsuk.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia egyedülálló lehetőséget kínál az Európai Unió társadalmai számára. A vállalkozások, a munkavállalók, a gazdálkodók, a fogyasztók és a civil szervezetek végre strukturált módon részt vehetnek és bele tudnak majd szólni a jövőbeli uniós politikák alakításába. Erre azért is szükség van, hogy az európai polgárok érezzék az Európai Unió iránti felelősségüket. A COVID-19 válságból még erősebben kilépő Európai Unió jövőjének megformálása csak az állampolgárok és az élet minden területéről érkező egyéb érdekelt felek aktív részvételével érhető el.

A világjárvány minden eddiginél fontosabbá és időszerűbbé tette az Európa jövőjéről és kihívásairól szóló vitát. Le kell vonnunk a válság tanulságait, és tovább kell gondolkodnunk azon, hogyan lehetne növelni társadalmaink és gazdaságaink ellenállóképességét. A konferencián a fontosabb témakörök a következőkre terjedhetnek még ki: a COVID-19 utáni rugalmas gazdaság jövőképe, amely gazdaságilag boldoguló, társadalmilag befogadó és gazdaságilag fenntartható, és válaszol a nemzeti szuverenitás dilemmájára, szemben azzal, hogy közös európai megoldásokat kell találni.

Christa Schweng, az EGSZB elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + húsz =