Plenáris ülés – 2021. január 27-28.

Az EGSZB plenáris ülése: António Costa miniszterelnök Portugália EU-elnökségének prioritásait mutatja be

PLENÁRIS ÜLÉS: 2021. január 27., 14.30-19.30, január 28., 9.30-13.00

EGSZB, Brüsszel, Jacques Delors épület és online

 

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság januári plenáris ülésének legfontosabb eseményei:

 • Január 27-én 14:45-kor Portugália miniszterelnöke António Costa miniszterelnök Portugália EU-elnökségének prioritásait mutatja be az EGSZB plenáris ülésén. Portugália főként a szociális kérdéseket emelte az EU elnökségi programjába, és felkérte az EGSZB-t, hogy adja véleményét az EU jövőjének hat kulcsfontosságú területén.
 • Január 27-én 16:00-kor Az EGSZB vitát folytat Maroš Šefčovič úrral, az Európai Bizottság alelnökével a Bizottság 2021. évi munkaprogramjáról és stratégiai előrejelzési jelentéséről.
 • Január 27-én 17:30-kor Ylva Johansson biztos asszony az Európai Bizottság új Migrációs és Menekültügyi Paktumát mutatja be és meghallgatja az EGSZB konszenzusos megoldási javaslatait ebben a mélyen megosztó kérdésben, amely ebben az kemény vita során elfogadásra előterjesztett jelentésben szerepel (lásd alább).
 • Január 28-án 9:30-kor az EGSZB közgyűlése szavaz az EGSZB eljárási szabályzatának és a tagok magatartási kódexének módosított változatáról.
 • Január 28-án 10.30-kor Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Egyesült Királysággal fenntartott kapcsolatokkal foglalkozó munkacsoportjának vezetője bemutatja az új EU – Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodást és annak hatásait az üzleti kapcsolatokra és a fogyasztókra.
 • Január 28-án 12:00-kor Az EGSZB meghallgatja Olivier de Schutter mélyszegénységgel és az emberi jogokkal foglalkozó különleges ENSZ-előadót, aki ismerteti a COVID-19 járvány által felhozott emberi jogi kérdést, a szélsőséges szegénység riasztó terjedését.

A szavazásra bocsátandó legfontosabb vélemények:

Migráció

 • Új migrációs és menekültügyi paktum (SOC/649, előadó: José Antonio Moreno Díaz, Munkavállalók Csoportja, Spanyolország; társelőadó: Cristian Pîrvulescu, Európa Sokszínűsége Csoport, Románia)

Hogyan lehet megtalálni a megfelelő egyensúlyt a hatékony és reális migrációkezelés között, amely humánus és fenntartható, miközben biztosítja az EU külső határainak védelmét és ellenőrzését? Az EGSZB úgy véli, hogy az Európai Bizottság új javaslatai fontosak, de nem elégségesek a migrációkezelés közös, hatékony és az EU értékeivel, céljaival összhangban álló európai keret kialakításához. Olvasson tovább az EGSZB-honlapján…

Éghajlatváltozás

 • Európa éghajlatváltozási ambícióinak fokozása (NAT/803, előadó: Arnold PUECH d’ALISSAC, Munkaadók Csoportja, Franciaország; társelőadó: Jan DIRX, Európa Sokszínűsége Csoport, Hollandia)

A Bizottság azon döntése, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 2030-ra vonatkozó csökkentési célját 55% -ra emeli, nagyrészt megfelel az EGSZB korábbi, az európai éghajlat-törvényről szóló véleményének. Most sürgősen elő kell terjeszteni a COVID-19 után szükséges helyreállításra vonatkozó részletes jogszabályokat, az ambiciózus éghajlati intézkedésekkel kombinálva, amelyek a polgárokat helyezik a középpontba. Olvasson tovább az EGSZB-honlapján…

 • Az Aarhusi Egyezmény alkalmazása – Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés a környezeti ügyekben (NAT/808, előadó: Arnaud SCHWARTZ, Európa Sokszínűsége Csoport, Franciaország; társelőadó: Isabel CAÑO AGUILAR, Munkavállalók Csoportja, Spanyolország)

Annak ellenére, hogy 2006 óta részes fele az Aarhusi Egyezménynek, az EU még mindig nem teljesíti teljes mértékben az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésről szóló rendelkezéseket. Az EGSZB kéri ezért, hogy hozzájáruljon az Európai Bizottság javaslatát, hogy vizsgálja felül az EU Aarhus rendelet javítása érdekében a közigazgatási és bírósági felülvizsgálat az EU szintjén a polgárok és a civil szervezetek, az ülés előtt a felek az Aarhusi Egyezmény október 2021 Olvasson tovább az EGSZB-honlapján…

Energia

 • Az energiarendszer integrációjának uniós stratégiája (TEN/717, előadó: Lutz RIBBE, Európa Sokszínűsége Csoport, Németország)

Az EGSZB támogatja az Európai Bizottság energiarendszer-integrációs stratégiáját, de arra figyelmeztet, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású vagy szén-dioxid-mentes energiaforrásokkal történő ellátás biztonságának kérdése továbbra is megoldatlan. Olvasson tovább az EGSZB-honlapján…

 • Hidrogénstratégia (TEN/718, előadó: Pierre Jean COULON, Munkavállalók Csoportja, Franciaország)

Az EGSZB kiemeli, hogy a COVID-19 válságot csak egy új társadalmi modellel lehet legyőzni. Ennek érdekében zöldebb és igazságosabb gazdaságra van szükség, és az EU tiszta hidrogén-stratégiája megfelelő lehetőséget nyújt e tekintetben. Olvasson tovább az EGSZB-honlapján…

Gazdasági

 • Az euróövezet 2021. évi gazdaságpolitikája (ECO/538, előadó: Judith VORBACH, Munkavállalók Csoportja, Ausztria)

2020. november 18-án az Európai Bizottság bemutatta őszi gazdaságpolitikai csomagját, ideértve az euróövezetre vonatkozó szakpolitikai ajánlást és azokat a prioritásokat, amelyeket a tagállamoknak helyreállítási és rugalmassági terveikben követniük kell. Az 01.01.27-én elfogadott véleményével az EGSZB hozzájárul az európai szervezett civil társadalom hozzájárulásához a folyamatban lévő vitához. Olvasson tovább az EGSZB-honlapján…

Az esemény oldala az EGSZB honlapján

Töltse le a részletes napirendet!

Nézze élőben, online!

Hozzászólások lezárva.