Az EU Szemeszter magyarországi ismertségnek felmérése és a szervezett civil társadalom részvétele a készülő hazai Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben

Az Európai Szemeszter magyarországi ismertsége

Az EGSZB Szemeszter Csoport magyarországi nagykövetei 2020. december és 2021 márciusa között felmérést végeztek az Európai Szemeszter magyarországi ismertségének megismerése érdekében. A felmérés során megvizsgáltuk a szervezett civil társadalom részvételét a készülő hazai Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben.

A tématerület magyarországi nagyköveteiként az Európai Szemeszter magyarországi ismertségének felmérését arra használtuk fel, hogy az EGSZB által képviselt magyarországi szervezetekkel megújítsuk a kapcsolatot. A felmérés során nagyjából 1500 személyt és rajtuk keresztül az általuk képviselt szervezeteket szándékoztunk felkeresni emailben, akik a nagykövetek képviseleti köréből, valamint személyes kapcsolatrendszeréből kerültek ki. Ez a bevonás jelenleg is folyik. Sorra keressük meg azokat a szervezeteket, akikről úgy véljük, hogy tevékenységük még több magyar munkaadót, munkavállalót és a szervezett magyar civil társadalmat képes bekapcsolni az EU jelenleg folyó sokrétű tervezési és újratervezési folyamataiba.

A felmérésbe bevonandó szervezetek képviselői között találhatóak munkaadói, munkavállalói szervezetek, bilaterális kamarák, amelyek mindegyike további más jelentős számú szervezetet és érdekeltet képvisel. Bevonunk továbbá civil, állami, és egyházi szervezeteket, valamint önkormányzatokat, önkormányzati szövetségeket, különböző tudományos intézményeket és csoportot, valamint vállalkozói szervezeteket.

A felmérés eredményei

Az Európai Szemeszter magyarországi ismertségének megismerése és a tervezés alatt álló helyreállítási és rugalmassági eszköz tervéről történő konzultáció érdekében folytatott tevékenységünknek több eredménye is született:

  • Az EU Szemeszter magyarországi ismertségének felmérése és a tervezés alatt álló helyreállítási és rugalmassági eszköz tervéről történő konzultációhoz létrehoztuk az egszb.hu oldalt, amelyre egyelőre csak a szemeszter felmérésének érdekében szükséges minimális tartalom került. Az oldalon most olvasható tartalom egyelőre az EGSZB új delegációjának vázlatos bemutatását, az Európai Szemeszter ismertetését, a felmérésére vonatkozó kérdőívet és egy kapcsolati oldalt jelenti. Az oldalra GDPR-konform kapcsolatfelvételre és hírlevél küldésre lehetőséget adó alkalmazást telepítettünk, hogy a most megújuló és újonnan létrejövő kapcsolatokat a személyes adatkezelésre és az egyéni igényekre is tekintettel kezeljük. Későbbi terveink között szerepel, hogy az oldalt a szervezett civil társadalom jobb bevonása érdekében működtetjük majd.
  • Az EU Szemeszter magyarországi ismertségének felmérése és a tervezés alatt álló helyreállítási és rugalmassági eszköz tervéről 2021. január 26-ára nemzeti konzultációt szerveztünk. Erre vonatkozóan 130 szervezetnek küldtünk ki meghívót, akik közül 42-en regisztráltak. Végül 33 résztvevővel tudtunk konzultálni.
  • Az EU Szemeszter magyarországi ismertségének felmérésére kérdőívet állítottunk össze. Az 1500 bevonandó szervezet közül eddig 200 kapott értesítést a kérdőív kitöltésére, amelyből összesen 69 szervezet töltötte ki a kérdőívet.
  • A felmérés eredményei beépültek az EGSZB állásfoglalásába, amelyet az EGSZB a 2021. február 24-25-i plenáris ülésén (a február 25-i ülésnapon) Johannes Hahn, költségvetésért és igazgatásért felelős európai biztossal közös meghallgatást követően 268 szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadtunk el. Az EGSZB állásfoglalása megjelölte azokat a területeket, ahol a civil társadalom nagyobb mértékű bevonódása javítja a nemzeti terveket.

A konzultációt folytatjuk. További szervezeteket vonunk be az együttműködésbe, hogy a szervezett civil társadalom minél jobban hallathassa a hangját az Európai Szemeszter tervezési folyamatában és a készülő hazai Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben.

 

A kapcsolódó dokumentumok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 6 =