„A tagállamok keményen dolgoznak, de még mindig sok tennivaló van, mielőtt a nemzeti tervek elkészülnek” – mondja Valdis Dombrovskis az EGSZB plenáris ülésén

Valdis Dombrovskis portré

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, aki az emberekért működő gazdaságért és kereskedelemért felelős biztos

Vita a gazdaságról, amely az emberekért működik

Az EGSZB március 25-i plenáris ülésén folytatott „A gazdaság, amely az emberekért működik” című vitában Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a nemzeti helyreállítási és rugalmassági tervek (RRP) többsége még mindig korai szakaszban van és hogy még sok munka vár a tervek elég éretté válása előtt. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kereskedelempolitikának kulcsszerepe van abban, hogy az EU gazdasága helyreálljon.

Az ügyvezető alelnökkel folytatott megbeszélés két fő témára koncentrált: a COVID-19 utáni helyreállításra és a nemzetközi kereskedelemre. Christa Schweng, az EGSZB elnöke és Dombrovskis úr is egyetértettek abban, hogy a kereskedelempolitikának kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy gazdaságunk helyreálljon.

Megfelelő és gyors helyreállítás

Az EGSZB elnöke, Christa Schweng azzal indította a vitát, hogy az EU és tagállamai időben és erőteljesen reagáltak a válságra, és hogy az EGSZB most számít a NextGenerationEU gyors és hatékony végrehajtására, valamint a gazdaság helyreállítására és rugalmasságának kialakítására.

Azt is elmondta, hogy az EGSZB olyan gazdasági irányítási keretet javasol, amely lehetővé teszi a jólétorientált gazdasági fellendülést és tükrözi a jelenlegi válság utáni gazdasági valóságot. Az EGSZB készen áll a gazdasági kormányzás felülvizsgálatának megvitatására és javasolta az érdekeltek konferenciájának elindítását, amelynek az EGSZB és az Európai Bizottság közös házigazdája lesz.

A nemzeti RRP-kkel kapcsolatban Dombrovskis úr kifejtette, hogy a Bizottság a 27 tagországból 23-tól kapott információt arról, hogy mit szándékozik a tervekbe belevenni. Bár a gyorsaság is fontos az RRF-alapok mielőbbi megnyílásához, de a minőség a fontosabb. Figyelmeztetett, hogy még sok munka vár arra, hogy a tervek elég érettek legyenek a benyújtásukhoz és jóváhagyásukhoz. Három fő területet jelöl ki, amelyek még mindig figyelmet igényelnek: ellenőrzési és ellenőrzési rendszerek; hiteles költségbecslések, az éghajlatvédelmi és digitális kiadások nyomon követése; valamint a „ne okozzunk jelentős kárt” elv tiszteletben tartása.

A szervezett civil társadalom bevonása

Hozzátette, hogy a tervek végrehajtását a szociális partnerek és a civil társadalom támogatásának kell kísérnie minden szakaszban. Köszönetet mondott az EGSZB-nek, hogy időben és relevánsan felmérte a civil társadalomnak a helyreállítási és ellenálló képességi tervekben való részvételéről szóló állásfoglalásával. Az állásfoglalás a folyamat és a tartalom számos hiányosságára is rámutat, amelyeket az megfelelően összefoglalt.

Az ügyvezető alelnök számít a fellendülés társadalmi dimenzióját érintően az EGSZB hozzájárulására. Dicsérte a szociális jogok európai pillérének végrehajtásáról szóló, 2020. decemberi átfogó véleményt, és várja az EGSZB következő állásfoglalását, amely bekerül a portói szociális csúcstalálkozóba, amelyet Portugália EU-elnöksége 2021. májusában tart.

Új stratégia a kereskedelem számára

A nemzetközi kereskedelemről szólva Schweng asszony elmondta, hogy a szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszernek, valamint a nyitott, tisztességes, inkluzív és kiszámítható nemzetközi kereskedelmi környezetnek továbbra is vezérelvnek kell lennie az Európai Unió számára. Utalt az EGSZB átfogó hozzájárulására a kereskedelempolitika felülvizsgálatában, amely számos véleményt tartalmaz, valamint az EU kereskedelem- és fenntartható fejlödési politikájának felülvizsgálatában kifejtett szerepére. Elmondta, hogy az EGSZB alig várja, hogy elkészíthesse azt az elemzését, amely meghatározza a legjobb gyakorlatokat ezen a területen, és egy erre vonatkozó saját kezdeményezésű véleményt fog elfogadni szeptemberig.

Végül Schweng asszony elmondta, hogy az EGSZB reméli, hogy az EU új együttműködést és nagyobb összhangot teremthet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és más nemzetközi szervezetek, például a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) között a kereskedelem és a befektetés, a tisztességes munka, a szociális és emberi jogok, valamint az éghajlatváltozás kérdéseiben.

Dombrovskis úr egyetértett abban, hogy a helyreállítás támogatásának és az európai jólét biztosításának a helyes válasza az, ha folytatjuk a kereskedelmet globális partnereinkkel. A WTO intézményi reformjával kapcsolatban elmondta, hogy a Bizottság célja a WTO átdolgozása a ma legsürgetőbb problémák kezelésére szolgáló fórumként, mint például a COVID-19 hatásainak kezelése, a környezeti és társadalmi fenntarthatóság támogatása, a digitális kereskedelem szabályainak frissítése, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kezelése.

Befejezésül elmondta, hogy a Bizottság kész rendszeresen kapcsolatba lépni az EGSZB-vel a kereskedelempolitika legújabb fejleményeinek megvitatása érdekében. Az EGSZB megfigyelő szerepe nagyon fontos – jegyezte meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − tíz =